Påsken kan vara farlig för din hund!

Påsken är stark förknippad med ägg, påskbrasa, smällare och godis. Många av de saker som hör påsken till och som vi gillar kan vara otrevliga och direkt dödliga för din hund.

Smällare och fyrverkerier.
Många hundar är livrädda för smällare och fyrverkerier. Vissa hundägare får droga eller låsa in sina hundar för att de ska klara av påfrestningen. Smällare har minskat i och med nya lagar, men knallar från fyrverkerier kan fortfarande förekomma. Även om din hund inte är skotträdd så kan det snabbt förändrats om hunden inte är förberedd och kommer för nära en knall. Undvik längre promenader under Påsk och Nyår.

Vem hittar påskäggen först?
Att leta efter påskägg har sedan länge varit ett vanligt inslag i påskfirandet. Oftast fylls påskäggen med godis och göms sedan på ställen där de är svåra att hitta. Det är många som glömmer bort hunden i denna lek. Hundar har ett fantastiskt luktsinne och kommer garanterat hitta påskäggen långt innan barnen gör det, och troligen kommer också hunden hinna äta upp allt godis också.

Choklad är giftigt för hundar
Påsken kan bli en riktigt tråkig högtid om du inte hela tiden håller koll på din hund. Choklad är ofta förekommande i påskfirandet. Det finns choklad i dekorationer, påskäggen mm. Oftast är chokladen vi köper runt påsk tillverkade med pellets av choklad med lägre kvalité, det vill säga att den är gjord av pellets med en låg kakaohalt. Men en hund kan få i sig mycket choklad på kort tid. Ju högre kakaohalten är ju mer dödlig är chokladen för din hund. Kontakta genast djursjukhuset om du märker förändrat beteende hos din hund.

Saker som är okej för din hund.
Se först och främst till att din hund har sina vanliga pellets tillgängligt under högtider, då minskar risken att hunden äter något olämpligt. Om du ändå vill ge din hund något extra så kan du ge det tillexempelvis: Lax, ägg, lamm eller lax.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *